Varsta consimtamantului sexual se refera la varsta minima de la care o persoana este competenta legal sa isi dea consimtamantul in privinta intretinerii unor acte sexuale. Aceasta varsta variaza foarte mult de la o tara la alta si chiar de la o jurisdictie la alta, legislatia e clara in fiecare stat si e gandita pentru a proteja indivizii, minorii in special, de exploatare sexuala si abuz.

Varsta consimtamantului poate influenta deciziile si actiunile tinerilor in mai multe moduri:

  • Consecinte legale-daca au loc acte sexuale cu persoane sub varstele legale admise apar imediat consecinte legale, procese, acuzatii de viol. Se ajunge si la inchisoare sau la procese lungi si complicate, si, cel mai probabil, persoana care nu respecta legea va primi titulatura de infractor sexual;
  • Relatiile de cuplu-varsta consimtamantului sexual afecteaza relatiile, interactiunile partenerilor din cuplu au mereu implicatii legale. E destul de periculos sa ai relatii sexuale cu cineva care e foarte aproape de varsta minima a consimtamantului, pentru ca s-ar putea sa se ajunga la acuzatii grave si la procese in care persoana acuzata va avea doar de pierdut;
  • Educatie si constientizare-e bine sa stii care e varsta consimtamantului sexual in tara ta pentru a intelege importanta ideii de consensual si de relatii sexuale legale. Asa se promoveaza atitudini sanatoase vizavi de sex si de relatii;
  • Asteptari din partea parintilor si societatii-implicarea in activitati sexuale va fi supusa mereu asteptarilor si presiunii din partea societatii si parintilor. Varsta consimtamantului sexual influenteaza norme, aplicarea lor, perceptiile tinerilor despre ce anume este acceptat ca un comportament normal in societate;
  • Luarea deciziilor si responsabilitate-varsta consimtamantului sexual si intelegerea, cunoasterea implicatiilor ei ii va ajuta pe tineri sa ia cele mai bune decizii legate de activitatea sexuala si de momentele in care pot incepe sa fie implicati in relatii intime. Fiecare alegere are consecinte fizice, legale, emotionale si tinerii le vor constientiza mai usor.

In legislatia actuala de pe teritoriul tarii noastre nu este prevazuta o varsta minima de la care minorii isi pot da consimtamantul legat de actul sexual cu un adult. E pedepsit insa actual sexual cu un minor ce nu a implinit 16 ani, cel care e prins asupra faptului sau reclamat primeste intre un an si cinci ani de inchisoare-la varste sub 14 ani pentru minor pedepsele primite de violatori cresc la doi pana la noua ani de inchisoare.

In Marea Britanie varsta consimtamantului sexual este 16 ani, in mai multe tari din lume e la fel, inclusiv in Japonia, care a operat schimbari pentru a modifica varsta de consimtamant de la 13 ani la 16 ani. Desigur, exista si exceptii, tari in care avem varsta de consimtamant sexual minima setata la 11 ani sau chiar la 21 de ani, dar varsta medie e de 14-16 ani.

In unele tari, Arabia Saudita, Yemen, Libya, Iran, Pakistan, Qatar nu se pune problema de varsta de consimtamant sexual, insa e clar un lucru: persoanale trebuie sa fie casatorite pentru a avea activitate sexuala „legala”. Tara cu varsta de consimtamant sexual cea mai mica este Nigeria, 11 ani, dupa care avem Filipine si Angola, unde varsta de consimtamant sexual e 12 ani. Niger, Comoros, Burkina Faso au varsta de consimtamant sexual stabilita la 13 ani.

14 ani e varsta consimtamantului sexual in tari sud-americane, de exemplu in Brazilia, Columbia, Peru, Paraguay, Ecuador, Bolivia. In Europa, 14 ani ramane varsta de consimtamant, inclusiv in Germania, Portugalia, Ungaria, Austria, Serbia, Estonia, Muntenegru, Bulgaria. Bangladesh, China, Myanmar, Muritius, Malawi, Chad pastreaza aceeasi varsta de consimtamant sexual, respectiv 14 ani.

15 ani trebuie sa ai ca sa poti avea legal activitate sexuala cu un adult in Franta, Polonia, Suedia, Republica Ceha, Grecia sau Danemarca si Islanda, Slovenia. Se adauga pe lista tari precum Thailanda, Coreea de Nord, Cambodgia, Costa Rica, Uruguay. 16 ani vei avea in Ucraina, Spania sau Tarile de Jos, Elvetia, Finlanda, Norvegia ca sa poti avea acte sexuale legale.

Alte state din SUA au varsta de consimtamant sexual intre 17 si 18 ani, dar si 16 ani, depinde de statul in care te afli. Canada, Rusia, Africa de Sud, Noua Zeelanda si Australia se incadreaza si ele in acelasi tipar. Israel, Singapore, Iordania, Cuba, Jamaica se mentin pe aceeasi linie, cu varsta minima consimtamant sexual de 16 ani.

17 ani e varsta de consimtamant in Mexic, Irlanda, Cipru, 18 ani in India, Vietnam sau Tucia, Uganda, Argentina, Chile, Irak, Liban, Egipt. 20 de ani trebuie sa ai in Coreea de Sud si Nepal si 21 de ani in Bahrain. Vaticanul este singura jurisdictie din Europa unde nu exista limite de varsta egala si neutre din punct de vedere al genului. Orice fel de relatii sexuale in afara casatoriei sunt ilicite, femeia se poate marita de la 14 ani, barbatii insa de la 16 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *