Doua razboaie venite dupa o pandemie de COVID-19 nu au fost de ajuns pentru a destabiliza lumea, asa ca a aparut si un al treilea conflict major, de data asta intre SUA si Marea Britanie, de o parte, si Yemen, houtitii, pe de alta parte. Pozitiile houtitilor din Yemenul de Vest au fost atacate de cele doua puteri, asta pentru ca aceasta grupare este sustinuta de Iran.

Atacurile permanente din Marea Rosie cu drone si rachete au avut imediat un raspuns din partea SUA si Marea Britanie sub forma unor atacuri ce au vizat puncte cheie ale houtitilor. Conflictul din Marea Rosie a inceput sa fie din ce in ce mai complicat dupa ce a izbucnit recent razboiul in care e implicat si Israelul, dar si Gaza.

Si pana la urma ce e cu acesti houtiti? Houtitii nu sunt altceva decat o grupare tip militie din Yemen, fondatorul sau fiind Hussein Badreddin al-Houthi. Gruparea reprezinta ramura Zaidi a Shia Islam. Influenta religioasa a Arabiei Saudite in Yemen a avut un efect imediat, aparitia acestui grup in anii 1980 si de atunci au fost doar probleme din cauza lui. Ansar Allah e numele oficial al gruparii, are peste 20.000 de luptatori, este stabilita in vestul tarii si are sub control linia de coasta a Marii Rosii.

Iranul sustine houtitii pentru a putea intretine ostilitatile vizavi de Arabia Saudita, houtitii sustin Hamas in razboiul din Gaza. Houtitii si liderii lor au declarat imediat dupa inceputul luptelor din Fasia Gaza ca vor sustine poporul palestinian si vor intra in lupta cu inamicul…

Marea Rosie e punctul fierbinte daca ne referim la aceasta grupare, este o conexiune excelenta si strategica intre Europa, Asia, Africa de Est. Houtitii tot lanseaza rachete si drone catre toate vasele din Marea Rosie, comportament observat mai ales dupa izbucnirea conflictului deschis din Gaza. Multe drone, rachete au fost deja interceptate si distruse de SUA si de Israel.

Situatia a degenerat din 19 noiembrie 2023, cand reprezentanti ai gruparii au folosit un elicopter ca sa sechestreze un transportator auto inchiriat de o companie japoneza si legat de un om de afaceri israelian, tot echipajul fiind rapid. De altfel, houtitii au declarat ca orice fel de nava care ar avea legatura cu Israelul sau aliatii va fi doborata imediat si tintita. Multe companii de transport care aveau drum prin zona Marii Rosii au deviat rutele prin dreptul Capului Bunei Sperante, de unde si timpi mai mari de livrari si costuri mai mari.

SUA a format ca raspuns Operation Prosperity Guardian din 18 decembrie, dar s-a ferit sa intre in confruntari directe cu houtitii. Pe final de decembrie un elicopter SUA a tras spre un grup de ambarcatiuni care vizau o nava container. Moartea a 10 militanti a dus la o noua faza in criza si asa complicata.

Din 9 ianuarie nave de razboi britanice si americane au distrus 21 de drone, rachete, in cel mai mare atac din zona. Atacurile viiitoare din partea SUA si aliatilor britanici sunt posibile dupa cum au afirmat autoritatile americane.

Care e opinia Yemenului si Arabiei Saudite legata de atacurile houtitilor? Unii locuitori din Yemen si reprezentanti ai autoritatilor considera legitime atacurile pentru a proteja populatia civila implicata in razboiul intretinut de Israel. Militantii sunt de parere ca atacurile lor din zona Marii Rosii i-ar putea ajuta sa devina jucatori globali importanti.

Sauditii vor sa aiba relatii normale, cat se poate, cu Iranul, vor si o pace in urma careia sa fie recunoscut si controlul houtitilor in nordul Yemenului. De altfel, cei din Arabia Saudita asteapta orice raspuns de la SUA cu sufletul la gura, asta pentru ca ar complica eforturile depuse pentru retragerea din tara.

Tarile de Jos, Australia, Canada, Bahrain au oferit suport logistic, informational, dar Germania, Danemarca si Noua Zeelanda, Coreea de Sud au aparat atacurile din zona respectiva… Italia, Spania, Franta s-au abtinut de la orice fel de pozitii oficiale complicate pentru a nu escalada si mai tare conflictul si a destabiliza toata zona. Zeci de mii de locuitori din Yemen au protestat in orasele mari impotriva loviturilor SUA si Marea Britanie, reafirmandu-si suportul pentru palestinieni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *