Marea surpriza de la cele mai importante alegeri prezidentiale de anul acesta va veni cu siguranta din SUA. Donald Trump, fost presedinte al Americii, este din nou in cursa pentru Casa Alba si pare sa aiba voturile de partea sa. In sondajele nationale, Trump sta foarte bine fata de rivali, avand 50% in fata altor candidati destul de puternici. Analistii politici prezic deja o victorie destul de lejera daca lucrurile vor sta exact cum sunt acum si votantii nu se vor razgandi sau ceilalti candidati nu vor veni cu idei mai bune in campaniile lor.

De ce va putea castiga Donald Trump iarasi in America, la prezidentiale?

  • Votantii nemultumiti-presedintele actual si Casa Alba sustine ca economia SUA e in forma buna, rata somajului e mica, la un istoric 3.9% fata de 6.3% cat era pe vremea lui Trump. Inflatia pare sa scada si ea de la un 9% in iunie 2022 la doar 3.2% pe final de 2023. Dar votantii cred cu totul altceva: costurile produselor si serviciilor sunt prea mari, salariile prea mici, deci e nevoie de mai mult. Daca Biden vorbeste despre economie in termeni doar de el intelesi, americanii de rand se gandesc la accesibilitate si la traiul de zi cu zi, nu la niste indicatori economici seci. Trump a oferit doar propuneri vagi, dar tot e mai aproape de public decat Biden…;
  • Vorbirea cu frica-Trump pare sa vorbeasca pe limba votantilor de rand, care au frici, temeri, probleme de zi cu zi pe care le vor rezolvate. Unii se imbogatesc prea tare, altii ajung sa nu mai aiba ce manca de pe azi pe maine. Votantii sunt ingrijorati de crima, de migrantii care tot vin la granita dintre SUA si Mexic. Trump se prezinta ca unul care vine din afara sistemului politic problematic american. Pentru el tara e in haos si salvatorul poate fi doar el;
  • Actiunile lui Trump nu il descalifica in cursa pentru prezidentiale in ochii multor votanti-multi sustinatori de-ai lui Trump inca mai cred ca viitorul presedinte este doar victima unei vanatori de vrajitoare in politica. Chiar daca va fi acuzat de vreo crima votantii care cred in el tot il vor vota fara probleme potrivit sondajelor recente. Donald Trump sustine si ca, pe toata perioada mandatului sau, lucrurile au functionat cel putin la nivel de guvernare, deci de ce sa nu se repete figura „frumoasa” si din 2024 incolo?;
  • Biden este pus la zid, vinovatul principal-Biden are probleme si legate de bani si de razboaie sustinute, tot Biden e cel care nu prea mai se uita spre poporul american, ci spre alte popoare. Trump cu mesajul „America intai/pe primul loc” va prinde excelent la toti votantii care se tem de implicatiile economice ale razboaielor in desfasurare de peste ocean. In momentul de fata, la inceput de an cu alegeri cruciale in America, Donald Trump are cea mai buna sansa posibila sa revina la Casa Alba si sa fie presedinte decat in orice perioada scursa de la plecarea sa de la conducerea tarii.

Si intrebarea de pe buzele tuturor: ce se intampla daca va castiga Donald Trump si are al doilea sau mandat la Casa Alba? Trump are deja o agenda a sa: 10% taxare in industria americana, lanturile de aprovizionare vor suferi si lucrurile vor merge si mai prost evident.

Canada, Mexic, Japonia vor simti presiunea dinspre America si vor incepe negocieri esentiale, concesii; China e vizata si ea, legaturile cu ea si importurile se vor mai rari si mai tare, vor aparea si restrictii legate de investitii si circularea capitalului, tarifele pentru bunuri chinezesti vor creste.

Echipa lui Trump vrea sa permanentizeze taierile de taxe individuale, care urmeaza sa expire in 2025. Beneficiarii vor fi tot gospodariile bogate, proprietarii de mici afaceri si cei din industria imobiliara. Rata impozitului pe profit in timpul in care Trump se afla la Casa Alba a fost redusa de la 35% la 21%, dar nu va mai scadea pana la 15%, asa cum era scopul sau la inceputul vechiului mandat.

Cat despre politica fiscala, Trump ajuns iar presedinte va veni probabil cu alte idei si deficitul bugetar va exploda. Se va taia ajutorul material, financiar acordat strainatatii si tot ce inseamna ea, inclusiv spre razboaie, tot ce e legat de imigratie si de climat-iarasi Trump e salvatorul care ii va feri pe americani de cheltuieli inutile si mari cu razboaie care nu sunt ale SUA, de exemplu cel din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *