De cand au aparut pe piata telefoanele smart au continuat sa se dezvolte ca produs si sa ofere din ce in ce mai multe caracteristici interesante. Daca in prezent avem deja o multime de telefoane smart cu o serie de caracteristici unice care deja ne uimesc ne putem intreba ce ne rezerva viitorul in privinta dispozitivelor mobile. Din ceea ce vedem la momentul de fata si din toate proiectele si rezultatele cercetarilor din domeniu putem intui cateva directii pentru viitorul telefoanelor smart moderne:

Ecrane pentru telefoane smart de top din cristale fotonice-desi multe ecrane de la telefoanele din prezent pot afisa o multime de culori cu saturatie incredibila, inca nu avem adaptare prea buna la conditii diferite de lumina din ambient.

Aceasta limitare va fi depasita in viitor cu ajutorul cristalelor fotonice. Astfel de ecrane vor avea nanostructuri care se vor adapta din mers si se vor modifica in functie de lumina din ambient. Da, e nevoie de sursa externa de lumina ca sa poti vedea pe un ecran care are cristale fotonice, dar sursa ar putea fi integrata foarte bine in corpul telefonului.

Baterii cu nanotehnologie-inca din 2015 compania StoreDot a dezvaluit un Samsung Galaxy S5 „personalizat” cu o baterie cu nanotehnologie ce se incarca de la 0 la 100 procente in mai putin de un minut. Problema e ca astfel de baterii vor „rezista” cu doua treimi mai putin decat o baterie conventionala litiu-ion.

Butoane lichide-in viitor s-ar putea sa avem tastaturi pentru telefoane smart care incorporeaza tehnologii microfluidice care aduc cantitati mici de lichid in buzunarase invizibile in zonele de tastare de pe tastaurile touchscreen. Cand se interactioneaza cu tastatura deja buzunarasele se umplu cu apa si butonul apasat se ridica. Astfel tastarea pe tastaturile obisnuite de pe telefoane va fi mai usoara si mai interesanta.

Camere sub display-Samsung deja are tot ce ii trebuie ca sa puna camere sub display la orice fel de telefon doreste. Tehnologia originala UDC, Under Display Camera, a debutat pe Galaxy Z Fold 3 si la la variantele noi de Fold este in continuare poate cea mai interesanta caracteristica. Camera e de 4MP UDC pe Z Fold 5, are apertura f/1.8, 2.0 microni pixeli, camp de vizualizare de 80 grade. Pe viitor camerele vor fi complet ascunse sub un display generos la toate telefoanele.

Fara porturi si incarcare Wireless-in viitorul apropiat nu vom mai avea celebrele porturi de incarcare sau cabluri de incarcare si incarcarea Wireless va deveni ceva banal, la viteze foarte mari fata de ce avem in prezent. Deja la Samsung Galaxy S23 avem si incarcare wireless la 15 wati cand se foloseste un dispozitiv de incarcare compatibil.

Foldable, foldable si iar foldable, peste tot-Flip, Fold, vom auzi de ele peste tot in viitor pentru ca toti producatorii vor incepe sa renunte la designul obisnuit si vor investi in tehnologia necesara ca sa poata produce telefoane cu ecrane pliabile in orice directie. Un ecran mare de la un dispozitiv Foldable va permite o productivitate mai mare, multitasking mai eficient si creativitate dusa la alt nivel mai ales daca lucrezi mult cu grafica si notite pe telefon.

Ecrane holografice-avem deja un concept dezvoltat de cercetatorii de la Queen’s University, Canada, numit Holoflex. Ai practic holograma si flexibilitate in acelasi device, poti sa indoi dispozitivul si sa explorezi ecranul 3D din ce unghi vrei tu, poti interactiona activ cu imaginile de pe ecran.

Telefoane smart prietenoase cu mediul si refurbished-oamenii de stiinta lucreaza de ani buni pentru a gasi materiale sustenabile si metode de incarcare pentru dispozitivele mobile mai „curate”. Avem deja Ecophone si pana in 2050 producatorii mari si-au propus sa investeasca si in aceasta directie.

Clientii sunt interesati din ce in ce mai mult si de produsele refurbished din categoria telefoane mobile, dispozitive mobile, producatorii si firmele care se ocupa de ele depun eforturi sa le ofere in conditii cat mai bune. Nu mai ai emisii daunatoare pentru mediu si nu mai produci alte dispozitive daca stii sa educi publicul sa foloseasca si sa cumpere si dispozitive refurbished.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *