Pandemia de COVID-19 ne-a aratat ce poate face un virus care ajunge sa infecteze un numar urias de oameni si cum mutatiile acestor organisme microscopice pot sa duca la un haos generalizat in intreaga lume si la milioane de decese. Ca sa nu ne ia prin surprindere urmatoarea pandemie oamenii de stiinta si medicii deja se gandesc la o pandemie ipotetica, Boala X, mai mortala decat cea de COVID-19, ca la un scenariu care ar preveni colapsul sistemului medical si problemele economice grave prin care am trecut deja din cauza COVID-19.
Boala X nu este o afectiune specifica, este doar o denumire generica data unui nou agent cu potential infectios major. Boala nu este cunoscuta in prezent, de unde si acest X din denumire, dar ar putea sa fie un pericol real pentru omenire in viitorul apropiat. De ce a fost nevoie de un asemenea concept? Pentru ca deja avem o multime de virusuri care tot circula pe langa noi si in salbaticie, virusuri care ar putea fi la baza unor noi infectii si sistemul imunitar uman nu va avea cum sa se apere, la fel cum s-a intamplat si cu SARS-CoV-2.
Inca din 2018, Organizatia Mondiala a Sanatatii a adaugat Boala X pe o lista a patogenilor care sunt o prioritate pentru cercetare si medicina, alaturi de virusuri pecum Ebola si SARS. Pregatirile pentru urmatoarea pandemie au inceput deja si sunt discutii pentru a putea face fata unei boli mult mai greu de tinut in frau decat COVID-19.
Spre deosebire de pandemia din 2020, Boala X ar putea avea de 20 de ori mai multe decese la activ decat in cazul COVID-19. COVID-19 a ucis aproape sapte milioane de oameni in toata lumea, asta inseamna ca o noua pandemie va ucide peste 50 de milioane de oameni. Orice fel de scenarii de actiune si pegatiri pentru Boala X ar putea sa scada acest numar infiorator de decese si sa ne pregateasca pentru a face fata unei pandemii si unei epidemii la inceput cu o severitate nemaintalnita.
Cu toate ca ar putea deja sa genereze panica in randul populatiei, conceptul Boala X este foarte bun pentru anticipare si pentru a putea actiona imediat si a sti exact ce protocol sa fie aplicat in asa fel incat efectele epidemiei si pandemiei viitoare sa nu fie atat de dramatice.
Organizatia Mondiala a Sanatatii actioneaza deja in vederea pregatirii pentru o noua pandemie. S-a stabilit un fond „pandemic”, locatii pentru producerea de vaccinuri cat mai rapid, pentru a se evita orice fel de probleme de distributie si inechitati intre tarile mai bogate si cele mai sarace.
Cooperarea internationala, in cercetare, dezvoltare de vaccinuri, medicamente, planuri de actiune concrete pentru fiecare tara, la nivel national, iata doar doua masuri ce pot preveni efectele unei eventuale pandemii si mai mortale decat cea din trecut.
Cresterea capacitatii spitalelor si pregatirea medicilor pentru actiune rapida, cresterea numarului de medici si personal calificat din spitale, mentinerea unui lant de aprovizionare si a unor surse de tratament, adoptarea de noi tehnologii pentru sustinerea actelor medicale si imbunatatirea lor, si acestea se adauga pe lista de actiuni concrete asteptate.
Pe langa acest tip de actiuni autoritatile mai recomanda monitorizarea bolilor si virusurilor, bacteriilor din prezent, detectarea patogenilor periculosi si descoperirea metodelor de a lupta eficient cu acestea. COVID-19 a costat lumea 16 trilioane de dolari, insa investitii de doar 124 miliarde dolari in urmatorii cinci ani in medicina, cercetare, ne vor ajuta sa fim mai bine pregatiti pentru epidemii majore si pandemii care ne asteapta cu siguranta…