Orice discutie despre cancer este una complicata si dura. Dar atunci cand cancerul e depistat la copii si tineri lucrurile sunt si mai dramatice. De regula cancerul pediatric apare la copii mici, pana in 14 ani si la tineri, adolescenti, cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani.

Nu e un cancer comun, care apare foarte des, dar cand apare schimba complet viata copilului, tanarului, familia si celor care ingrijesc de copil/tanar. Din fericere, in peste 80% din cazurile de cancer pediatric depistate la timp copilul supravietuieste si reuseste sa isi revina in timp, cu ajutorul sustinerii familiei si medicilor, dar si cu medicamente si tratamente specifice.

Trei tipuri de cancer pot sa fie diagnosticate la copii si tineri: leucemii si limfoame, tumori la nivelul creierului si tumori solide. Anual sute de copii si tineri afla ca sufera de o forma din cele trei… Leucemiile apar cel mai des in diagnosticare la copii si tineri, cancerul poate fi in sange, in maduva, dar si in celule, trombocite.

Limfoamele sunt localizate la nivelul sistemului limfatic, exista limfom Hodgkin si non-Hodgkin. Tumorile cerebrale sunt si cele mai periculoase si cu urmari dintre cele mai greu de anticipat, in vreme ce tumorile solide apar in mai multe parti ale corpului copilului sau tanarului.

Simptomatologia cancerului pediatric seamana foarte mult cu simptomele intalnite la boli comune si e destul de complicat de diferentiat. De la dureri de cap, de stomac, la umflaturi, vanatai, schimbari de stare, pierderea poftei de mancare, anomalii la nivelul organelor vitale, toate pot sa faca parte din paleta foarte vasta de simptome asociate cancerului la copii si tineri.

Se adauga si: pierderea in greutate inexplicabila, varsaturi si greata, mai ales dimineata devreme, dureri de oase, spate, picioare, articulatii, mase de tesut, umflaturi in abdomen, la gat, la piept, in zona pelvisului, la subrat, infectii frecvente, schimbari la nivelul culorii pupilei, oboseala cronica, paloare, tulburari de vedere persistente, febra mare recurenta, persistenta, fara o cauza anume.

Cancerul la copii si tineri e descoperit inca de la 6 ani, dar am putea sa aflam ca adolescentul nostru are cancer si la un control de rutina dupa varsta de 10-12 ani.

Cauzele cancerului pediatric nu sunt cunoscute in totaliate, insa se crede ca de vina ar fi genetica si mutatiile, erorile genetice, celule anormale aparute in corp. Deci riscul de a dezvolta cancer in copilarie si adolescenta e mai mare daca mostenesti gene de la parinti care au avut si ei probleme cu aceasta boala nemiloasa. Uneori cancerul se dezvolta si in faza de dezvoltare a copilului in uter si in primele luni de viata-celulele ajung sa se divida rapid si apar greseli, erori, care duc la schimbarea genelor si ADN-ului uman pana la urma.

Riscul de a avea cancer in copilarie, adolescenta e cu atat mai mare cu cat ai mostenit anumite boli periculoase: sindromul Beckwith-Weidemann, Polipoza adenomatoasa familiala, Sindromul Li-Fraumeni, Anemia Fanconi, Sindromul Noonan, Boala Von Hippel-Landau.

Diagnosticarea cancerului pediatric se va face in urma unor biopsii, analize specifice de sange, in urma unor punctii lombare, ultrasunete, RMN, CT-uri, tomografii cu emisie de pozitroni. Odata avut diagnosticul si tipul de cancer corect stabilit se trece la tratamente.

Tratamentul cancerului pediatric difera de cel al cancerului aparut la adulti. Medicul specialist va stabili o schema de tratament personalizat in functie de starea copilului, tanarului, de tipul de cancer, de faza in care se afla cancerul, cat de afectat e organismul.

De obicei se apeleaza la chimioterapie, terapie cu radiatii, transplant de celule stem, se ajunge si la operatii si la imunoterapie. Tratamentele sunt de durata, au efecte secundare destul de complexe, copilul si tanarul se va simti la inceput destul de rau, de aceea are mare nevoie de sustinere si de incurajari, de tratamente schimbate frecvent pana la gasirea unei scheme de tratament care sa functioneze bine.

Complicatiile cancerelor pediatrice sunt numeroase si apar cu frecventa destul de mare. Discutam aici despre probleme la organe, tesuturi, probleme de dezvoltare, crestere, probleme psihice, schimbari frecvente de stare, afectarea functiilor cognitive, gandirii, memoriei, invatarii unor lucruri noi.

Prevenirea cancerului pediatric e imposibila pentru ca nu se cunosc cauzele exacte si mecanismele complicate din spatele cancerului in general. Un screening e tot ce poti face pentru copil sau tanar ca sa stii din timp daca exista deja un inceput de cancer si celule canceroase, chiar tumori localizate in anumite zone ale corpului.

Rata de supravietuire in cazul cancerului pediatric variaza in functie de cancerul diagnosticat si de starea copilului, tanarului, de organism-e undeva la 98% sau 99% cel putin pe cinci ani de la punerea unui diagnostic corect…

Datele statistice cel putin ne arata ca tinerii sau copiii diagnosticati deja cu un tip de cancer comun reuseau sa supravietuiasca in primii cinci ani daca aveau si tratamente si in cazuri fericite sa si supravietuiasca pe termen si mai lung si sa scape de cancer definitiv…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *