Traumatismele grave de la nivelul piciorului pot duce la luxația gleznei, care este însoțită, de cele mai multe ori, de fractură. Ea are loc atunci când se rup unul sau mai multe ligamente, iar oasele gleznei nu mai pot fi menținute într-o poziție corectă.

Traumatismele grave de la nivelul piciorului pot duce la luxația gleznei, care este însoțită, de cele mai multe ori, de fractură. Ea are loc atunci când se rup unul sau mai multe ligamente, iar oasele gleznei nu mai pot fi menținute într-o poziție corectă.

Durerea intensă este unul dintre principalele simptome resimțite de pacienții cu luxație. Fiind o urgență medicală, aceasta necesită prezentarea imediată la medic, pentru a identifica posibile fracturi.

Factori de risc pentru luxația gleznei

Printre factorii de risc pentru luxația gleznei se află practicarea activităților sportive solicitante, un istoric de luxații sau fracturi ale gleznei, existența unei anomalii structurale a gleznei sau anumite afecțiuni, care duc la slăbirea ligamentelor.

De asemenea, obezitatea sau fumatul crește riscul de luxație.

Simptome

Principalul simptom care însoțește o luxație a gleznei este durerea puternică, ce apare imediat după traumatism. Zona afectată se poate umfla și învineți, iar pacientul va avea o sensibilitate ridicată la atingere.

De asemenea, acesta nu își va putea susține greutatea pe piciorul luxat și nici nu va putea să își miște glezna. În unele cazuri, luxația poate cauza artrita gleznei, care se manifestă prin dureri cronice.

Printre complicații luxațiilor se află infecțiile, o vindecare necorespunzătoare a oaselor, care necesită intervenție chirurgicală și rigiditatea articulară.

Tratament

Tratamentul la persoanele cu luxație de gleznă variază în funcție de severitate și poate include readucerea oaselor în poziția corectă, fără intervenție chirurgicală.

Medicul îți poate recomanda să porți o orteză gleznă, care îmbunătățește procesul de recuperare, permite o aliniere corectă a articulației și împiedică mișcările bruște. De asemenea, un astfel de dispozitiv medical ajută la reducerea durerii și îmbunătățește confortul pacientului.

Dat fiind faptul că cele mai multe luxații sunt însoțite de fracturi, poate fi necesară utilizarea unei proteze din ghips, care fixează articulația afectată.

Tratamentul medicamentos este necesar, pentru a reduce inflamația și durerea. Acesta este recomandat de medic, în funcție de gravitatea simptomelor.

În cazurile grave, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală, pentru a repoziționa oasele.

Perioada de recuperare variază între 6 și 12 săptămâni, indiferent dacă a fost sau nu necesară o intervenție chirurgicală. Kinetoterapia este de ajutor, de asemenea, în perioada de recuperare, pentru a reda mobilitatea piciorului afectat.

Dacă te afli printre persoanele cu un risc ridicat de luxații și practici un sport ce îți poate afecta articulația gleznei, folosește orteze pentru picior. Acestea protejează articulația și reduc riscul de traumatisme, fiind utile mai ales celor care au un istoric de luxații. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *