mergi sus
 
Loading...
x

Cutitul care taie o picatura de apa in doua

Comentarii ()
6 voturi 3721
de la danielvasile

Antonio Garcia de la Arizona State University a creat alaturi de colegii sai un cutit superhidrofob care poate `taia` o picatura de apa in doua, inventia sa avand potentiale folosiri in cercetarile biomedicale.

Materialele superhidrofobe sunt extrem de rezistente la umiditate, fortand picaturile de apa sa formeze o sfera pe suprafata lor.

Echipa coordonata de Garcia a pus o picatura de apa pe o lamela acoperita cu Teflon superhidrofob, tinand picatura in loc cu ajutorul a doua fire. Apoi, cercetatorii au creat mai multe cutite - unele din polietilena, altele din zinc - pe care le-au tratat nitrat de argint si cu o solutie superhidrofoba denumita HDFT.

Atunci cand au apropiat lama cutitului spre picatura, aceasta s-a impartit in doua picaturi, fiecare atasata de firul care o tinea in loc. Atunci cand cutitul era ridicat, picaturile se reuneau, devenind una singura.

Cercetatorii afirma ca posibilitatea de a taia picaturile de apa in doua parti distincte va permite separarea proteinelor amestecate in fluide biologice, ceea ce va facilita analizarea acestora mai repede si mai eficient.

Postat in: 9 octombrie 2012 Categorie: Documentare, Science & Tech Etichete: cutit, hidrofob, picatura, apa
vezi mai multe
Recomandari vezi mai multe
Comentarii ()
Cutitul care taie o picatura de apa in doua 60.0% 6
www.220.ro
Lumina on/off
Funny Comedie, umor romanesc Faze tari Sport Cinema, movie trailers Documentare, Science & Tech vezi toate »